Το lefkara.org.cy χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.
  • info@lefkara.org.cy
  • +357-24-342422
  • 8am - 3pm / Δευτ. - Παρ
Παρασκευή Δεκεμβρίου 08

Χριστουγεννιάτικο Χωριό 2024-2025

in Αρχική

by Super User

Ο δήμος Λευκάρων ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος που αφορούν ενοικίαση / χρήση…

516 hits

Χριστουγεννιάτικο Χωριό 2024-2025

Ο δήμος Λευκάρων ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος που αφορούν ενοικίαση / χρήση…
Παρασκευή Σεπτεμβρίου 07

ΛΕΥΚΑΡΑ

in Αρχική

by Super User

Γνωρίστε τα Λεύκαρα μέσα από φωτογραφίες  

4387 hits

ΛΕΥΚΑΡΑ

Γνωρίστε τα Λεύκαρα μέσα από φωτογραφίες  
Παρασκευή Σεπτεμβρίου 07

Πολιτικοί Γάμοι

in Αρχική

by Super User

Στο Δήμο Λευκάρων τελούνται Πολιτικοί Γάμοι σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Γάμου Νόμου 104(Ι)…

3977 hits

Πολιτικοί Γάμοι

Στο Δήμο Λευκάρων τελούνται Πολιτικοί Γάμοι σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Γάμου Νόμου 104(Ι)…
Δευτέρα Ιουλίου 24

Αργυροχοΐα

in Αρχική

by Super User

Η αργυροχοΐα στα Λεύκαρα , με βάση χρονολόγηση συλλογής ασημικών που προέρχονταν από τα Λεύκαρα,…

3143 hits

Αργυροχοΐα

Η αργυροχοΐα στα Λεύκαρα , με βάση χρονολόγηση συλλογής ασημικών που προέρχονταν από τα Λεύκαρα,…
Παρασκευή Σεπτεμβρίου 07

Διεθνείς Σχέσεις

in Αρχική

by Super User

Charter of European Rural Communities Παρακάτω δίνουμε μια σύντομη περιγραφή σχετικά με τη σύσταση και…

2145 hits

Διεθνείς Σχέσεις

Charter of European Rural Communities Παρακάτω δίνουμε μια σύντομη περιγραφή σχετικά με τη σύσταση και…
Δευτέρα Ιουλίου 24

Εκκλησίες

in Αρχική

by Super User

Κάθε γωνιά των Λευκάρων είναι συνδεδεμένη βαθύτατα με τον Χριστιανισμό, αφού σε κάθε γειτονιά αλλά…

7314 hits

Εκκλησίες

Κάθε γωνιά των Λευκάρων είναι συνδεδεμένη βαθύτατα με τον Χριστιανισμό, αφού σε κάθε γειτονιά αλλά…
Παρασκευή Σεπτεμβρίου 07

Λευκαρίτικο Κέντημα

in Αρχική

by Super User

Η παράδοση των κεντημάτων στα Λεύκαρα πηγαίνει αιώνες πίσω και τα κεντήματα είναι διάσημα σε…

5976 hits

Λευκαρίτικο Κέντημα

Η παράδοση των κεντημάτων στα Λεύκαρα πηγαίνει αιώνες πίσω και τα κεντήματα είναι διάσημα σε…

Ο δήμος Λευκάρων ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος που αφορούν ενοικίαση / χρήση περιπτέρου στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό #SanTaLefkara 2024-2025 που θα διοργανωθεί από 22 Νοεμβρίου 2024 – 6 Ιανουάριου 2025

Οι ΑΙΤΗΣΕΙΣ θα γίνονται δεκτές μέχρι 8 Οκτωβρίου

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να αφορά την πώληση διαφόρων προϊόντων, όπως:

1. Περίπτερα φαγητού και ποτών (π.χ. κρέπες, πίτες, σούπες, σαλάτες, κάστανα, μαλλί της γριάς, ζεστά ή/και κρύα ροφήματα, σάντουιτς, σουβλάκια, γλυκά, λοκουμάδες κ.τ.λ. ) πάντα σύμφωνα με όρους και κανόνες υγιεινής.

2. Περίπτερα πρωτογενή τομέα και μεταποίησης (π.χ. οίνους και παράγωγα, λάδι, μέλι, χαλλούμια, βότανα, ζεστό κρασί, ή άλλα τοπικά προϊόντα)

3. Περίπτερα χειροτεχνιών/ αναμνηστικών

Σημ.: 1. Όλα τα προϊόντα που θα προσφέρονται ή θα πωλούνται πρέπει να είναι κυπριακά και τοπικά, με καλαίσθητο πακετάρισμα / περιτύλιγμα φιλικό προς το περιβάλλον και κατά προτίμηση προϊόντα τα οποία δεν μπορεί ο καταναλωτής να προμηθευτεί από υπεραγορές.

2. Νοείται ότι ο ″ενοικιαστής″ θα έχει την υποχρέωση να έχει ανοιχτό το περίπτερο του σε όλες τις εργάσιμες ώρες όλων των βασικών ημερών ( π.χ. Παρασκευές, Σαββατοκύριακα, γιορτές και καθημερινά από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου )

3. Οι τιμές πώλησης των προϊόντων θα υπόκεινται σε έλεγχο από τους διοργανωτές, με στόχο τη διασφάλιση της εύλογης κοστολόγησης για τους επισκέπτες του χριστουγεννιάτικου χωριού.

4. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να προσφέρουν τα προϊόντα που έχουν δηλώσει στην αίτηση τους. Δεν θα επιτρέπεται η τροποποίηση ή η προσθήκη άλλων προϊόντων (χωρίς την έγκριση των διοργανωτών) για τον καλύτερο έλεγχο του χριστουγεννιάτικου χωριού.

Η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού καθορίζεται από τις 22 Νοεμβρίου 2024 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2025 (συμπεριλαμβανομένης) ως εξής:

- Σάββατο – Κυριακή και αργίες: λειτουργία τουλάχιστο για 8 ώρες, τις οποίες θα καθορίσει ο Δικαιούχος και θα τύχουν έγκρισης από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

- Παρασκευή 13.12.24 και 20.12.24: λειτουργία τουλάχιστο για 8 ώρες, τις οποίες θα καθορίσει ο Δικαιούχος και θα τύχουν έγκρισης από το Υφυπουργείο Τουρισμού για διευκόλυνση επισκέψεων από οργανωμένα σύνολα (π.χ. σχολεία).

Από 23 Δεκεμβρίου 2024 - 6 Ιανουαρίου 2025 (καθημερινά): λειτουργία τουλάχιστο για 8 ώρες.

Charter of European Rural Communities

Παρακάτω δίνουμε μια σύντομη περιγραφή σχετικά με τη σύσταση και τους στόχους του Charter.

Ο Χάρτης των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινοτήτων ιδρύθηκε στη Γαλλία, το 1989, αποτελείτουν αρχικά από 12 μέλη, ενώ τώρα έχει 27 μέλη. Κάθε χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, συμμετέχει με ένα αγροτικό Δήμο.

Οι πρωταρχικοί στόχοι του Charter είναι σε συνεργασία μεταξύ διαφόρων δήμων, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες. Επίσης, ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ανταλλαγή των πολιτών και η διοργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων, κυρίως με το κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Μια άλλη προτεραιότητα του Charter είναι η ετήσια διοργάνωση των συναντήσεων με τους Δήμους και όλα τα μέλη, όπου κάθε δήμος συμμετέχει με την αντιπροσωπεία του που αποτελείτε το πολύ 10 άτομα.

Το έτος 2008, ο Δήμος Λευκάρων ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση αυτής της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 και 18 Μαΐου 2008.

Αποτελέσματα των δράσεων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Charter of European Rural Communities 2015-2016.

Αδελφοποιημένες πόλεις

Ο Δήμος έχει διδυμοποιήσεις με τους πιο κάτω Δήμους:

  • 1999 Άρτα - Ελλάδα

  • 1997 Ραφήνα

  • 1993 Νέα Χαλκιδόνα

  • 1996 Κοζάνη

  • 1997 Lusignan

  • 2006 Crispiano

  • 1983 Islington

 

Ο Δήμος έχει υπογράψει συνεργασία με τους πιο κάτω Δήμους:

  • Κολινδρός Ελλάδα
  • Docherow Γερμανία ( Οκτώβριος 2000 )
  • Resko Πολωνία

kintimaΗ παράδοση των κεντημάτων στα Λεύκαρα πηγαίνει αιώνες πίσω και τα κεντήματα είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο ως «Το Λευκαρίτικο κέντημα». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ιστορία των κεντημάτων ξεκινά κατά τα έτη 1191-1571, όπου διδάκτηκαν στις γυναίκες των Λευκάρων από κάποιες ευγενείς κυρίες που προέρχονταν από τη δύση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 1481, ο Leonardo Da Vinci, επισκέφθηκε τα Λεύκαρα και πήρε ένα από τα κεντήματα στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Παρόμοιο κέντημα δόθηκε στον Καθεδρικό Ναό στις 19 Οκτώβρη 1986, όταν ο καθεδρικός ναός γιόρταζε τα 600 χρόνια της ύπαρξης του.

Οι λευκαρίτισσες κατάφεραν με το πέρασμα όλων αυτών των αιώνων να συντελέσουν στην εξέλιξη των κεντημάτων και να τα φέρουν κοντά στο τοπικό χαρακτήρα τους, με την βοήθεια των σχεδίων που εμπνεύστηκαν.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αρχίζει για τα Λεύκαρα μια περίοδος ξεχωριστής σημασίας που έμελλε να διαδραματίσει ύψιστο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της κωμόπολης. Οι λευκαρίτες ανακάλυψαν ότι τα κεντήματα που οι γυναίκες του χωριού έκαναν ως τότε για την προίκα των θυγατέρων τους και για στόλισμα των σπιτιών τους, μπορούσαν να αποτελέσουν προσοδοφόρα πηγή πλούτου. Ένας αριθμός τολμηρών νέων των Λευκάρων με τη βαλίτσα στο χέρι σαλπάρουν για τη ξενιτειά. Κουβαλούν μέσα στη βαλίτσα τους τις περίφημες δαντέλες και τα θαυμάσια εργόχειρα κεντήματα που με μαεστρία και τέχνη κεντούσαν για αιώνες οι γυναίκες των Λευκάρων. Μέσα τους οι νέοι αυτοί έχουν όλο το εμπορικό δαιμόνιο του έλληνα κυπριώτη, όλο το σφρίγο της νιότης τους και τη δίψα για καλύτερη τύχη. Ταξιδεύουν στην Αλεξάνδρεια πρώτα, στη Σμύρνη και την Πόλη όπου ακμάζουν ελληνικές παροικίες. Ύστερα οργώνουν όλες τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Το εμπόριο των κεντημάτων έδωσε σημαντική ώθηση στην εξέλιξη του ίδιου του κεντήματος. Με τη μεγάλη ζήτησή του όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το κέντημα που αρχίζει να γίνεται σοβαρή οικονομική πηγή για κάθε οικογένεια. Συμβάλλει επίσης αποφασιστικά στην οικονομική ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας που διαθέτει έτσι το δικό της κομπόδεμα. Η λευκαρίτισσα γυναίκα δεν χρειάζεται να ξενοδουλέψει για να συμβάλει στα οικονομικά της οικογένειας. Ούτε πάει στα χωράφια μια και το εισόδημα από τα κεντήματα είναι ικανοποιητικό με τo παραπάνω. Μπορεί μένοντας σπίτι, να κεντά, να ετοιμάζει το φαγητό της οικογένειας, να διαδραματίζει το ρόλο της ως μητέρας με τον καλύτερο τρόπο, αρχόντισσα στο σπίτι της.

Από την άλλη αυτοί οι νεαροί λευκαρίτες που τολμούσαν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς να γνωρίζουν παρά μερικές λέξεις από ξένες γλώσσες, με όλες τις δυσκολίες των ταξιδιών εκείνης της εποχής, κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν στο ξένο περιβάλλον αλλά αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να πλουτίσουν. Μένοντας χρόνια στο εξωτερικό δέχονται την επίδραση της ξένης κουλτούρας και επιστρέφοντας στη γενέτειρα φέρνουν μαζί τους όχι μόνο βιομηχανικά προϊόντα αλλά και νέες ιδέες. Αντιλαμβάνονται την αξία της μόρφωσης και στέλλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ανώτερες σχολές και ακόμα τα παίρνουν μαζί τους, στην ξένη, να κάνουν πανεπιστημιακές σπουδές.

Γενικά οι κεντηματέμποροι των Λευκάρων έγιναν φορείς πολιτισμού και επηρέασαν θετικά την κοινωνική ζωή της κωμόπολης για δεκαετίες.

Δίκαια λοιπόν θα μπορούσαν να θεωρηθούν η λευκαρίτισσα γυναίκα, η κεντήστρια, και ο λευκαρίτης έμπορος κεντημάτων, ο κεντητάρης, οι δυο σημαντικοί παράγοντες που με την καλλιτεχνική αίσθηση η πρώτη και το εμπορικό δαιμόνιο ο δεύτερος κατέστησαν το λευκαρίτικο διεθνή πατέντα.

Βέβαια το εμπόριο του κεντήματος είχε και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Συνέβαλε να γνωρίσουν οι Λευκαρίτες το εξωτερικό και οπωσδήποτε δεν είναι άσχετο με τη μαζική μετανάστευση των περιόδων 1920-30 και 1946-60.

Το ίδιο το λευκαρίτικο κέντημα θεωρείται ότι έφθασε, ως έργο τέχνης, στο ψηλότερο σημείο της τελειότητάς του την περίοδο 1920-1930 όταν σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στα καλύτερα χειροτεχνήματα στον κόσμο. Και δεν είχαν άδικο αφού από τον Οκτώβριο του 2010 εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κύρια χαρακτηριστικά και απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του Λευκαρίτικου κεντήματος είναι:

  • Ένα μικρό μαξιλάρι, το «πλουμί»
  • Ιρλανδέζικο λινό
  • Γαλλική κλωστή
  • Οι δύο πλευρές έχουν την ίδια μορφή ώστε να μην ξεχωρίζουν η καλή από την ανάποδη.
  • Τα σχέδια είναι γεωμετρικά και αποτελούνται από κοπτά και ανεβατά.

Στο Δήμο Λευκάρων τελούνται Πολιτικοί Γάμοι σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Γάμου Νόμου 104(Ι) του 2003.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποτείνονται στα γραφεία του Δήμου Λευκάρων για να ενημερώνονται αναφορικά με τα απαραίτητα έντυπα που χρειάζεται να προσκομίσουν προκειμένου να τελέσουν τον γάμο τους. 

Πολιτικοί Γάμοι μπορούν να τελεστούν μεταξύ Κυπρίων, μεταξύ ξένων ή μεταξύ Κυπρίων και ξένων.

Η τελετή γίνεται στο Δημοτικό Μέγαρο.

Τα απαραίτητα πρωτότυπα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι για τη σύναψη πολιτικού γάμου είναι: 

ΚΥΠΡΙΟΙ

  1. Ένορκο Δήλωση ενώπιον Πρωτοκολλητή Επαρχιακού Δικαστηρίου.
  2. Αν είναι άγαμοι, βεβαίωση από το Ληξίαρχο Γάμων στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  3. Αν είναι διαζευγμένοι, διαζύγιο (να είναι σφραγισμένο από τον Πρωτοκολλητή του Οικογενειακού Δικαστηρίου ότι είναι τελεσίδικο και αμετάκλητο μετά την πάροδο των σαράντα δύο (42) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής του) και βεβαίωση από το Ληξίαρχο Γάμων στο Υπουργείο Εσωτερικών [της οποίας η ημερομηνία έκδοσης να μην είναι πέραν των δύο (2) μηνών].
  4. Αν είναι χήροι, πιστοποιητικό θανάτου του αποθανόντα συζύγου και σχετική βεβαίωση από το Ληξίαρχο στο Υπουργείο Εσωτερικών [της οποίας η ημερομηνία έκδοσης να μην είναι πέραν των δύο (2) μηνών].
  5. Αντίγραφο Πιστοποιητικού Γεννήσεως.
  6. Διαβατήριο.
  7. Ταυτότητα.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

  1. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Κρατική Υπηρεσία (π.χ. Δημαρχείο, Υπουργείο Εσωτερικών, Πρεσβεία κ.ά.) Στην περίπτωση Ελλήνων απαιτείται πρόσφατη ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ από Δημαρχείο.
  2. Ένορκο Δήλωση ενώπιον Πρωτοκολλητή Επαρχιακού Δικαστηρίου.
  3. Αν είναι διαζευγμένοι, διαζύγιο.
  4. Αν είναι χήροι, Πιστοποιητικό Θανάτου του αποθανόντα συζύγου.
  5. Διαβατήριο.
  6. Αντίγραφο Πιστοποιητικού Γεννήσεως

Όλα τα πιο πάνω πιστοποιητικά για τη σύναψη γάμου αλλοδαπών πρέπει να είναι πρωτότυπα, πρόσφατα και επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά ή στα αγγλικά από Επίσημη Αρχή της χώρας προέλευσης των ενδιαφερομένων ή από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στην Κύπρο.
Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα έντυπα, ο γάμος μπορεί να προχωρήσει είτε με την διαδικασία γνωστοποίησης γάμου, είτε με την διαδικασία επίσπευσης.

Αναλυτικότερα, οι δύο διαδικασίες που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν είναι: 

1. Διαδικασία Επίσπευσης – €281,92
Εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και το ζευγάρι επιθυμεί να συνάψει το γάμο του με επίσπευση, ο γάμος μπορεί να τελεστεί την ίδια μέρα υποβολής της αίτησης ή σε λιγότερο από δεκαπέντε (15) μέρες.

2. Κανονική Διαδικασία (Γνωστοποίηση) – €128,15
Με κανονική διαδικασία (Γνωστοποίηση) ο γάμος μπορεί να τελεστεί μετά από παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από την μέρα υποβολής της αίτησης αλλά όχι πέραν των τριών (3) μηνών.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Οι εργάσιμες μέρες και ώρες είναι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 7:30π.μ. μέχρι 2:30μ.μ. 

Οι ενδιαφερόμενοι για να συνάψουν πολιτικό γάμο πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ο πολιτικός γάμος μπορεί να επιτραπεί σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους αν προσκομίσουν γραπτή συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Η τελετή γάμου είναι μικρής διάρκειας (περίπου 10-15 λεπτά). Το πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου δίδεται στο ζευγάρι μετά την τέλεση του γάμου, υπογραμμένο από το Λειτουργό Τέλεσης Γάμου.

Για πιστά αντίγραφα Πιστοποιητικού Γάμου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα γραφεία του Δήμου Λευκάρων και να καταβάλλουν το ποσό των €13,67.

Για περισσότερες πληροφορίες/ διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία του γάμου και τη διευθέτηση ημερομηνίας αίτησης ή σύναψης γάμου επικοινωνήστε με τα γραφεία του Δήμου.

Περισσότερα Άρθρα...

Video

europa

UNESCO

europeana think culture

ISLEPACT

Pano Lefkara Village

Digital Heritage Research Lab

Covenant of Mayors for Climate & Energy

Video

LoCloud

Charter. Publication of the project's results

"medeea" Magazine

"TA LEKKARA" Magazine