Το lefkara.org.cy χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.
  • info@lefkara.org.cy
  • +357-24-342422
  • 8am - 3pm / Δευτ. - Παρ

Εκτός από τη μεγάλη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, τα Λεύκαρα είναι γεμάτα παρεκκλήσια. Αυτό οφείλεται πολύ στη θρησκευτικότητα των κατοίκων που συνέτεινε ώστε να οικοδομηθούν σε διάφορες γειτονιές του χωριού αλλά και στην περιφέρειά του κάπου 18 εκκλησάκια.

Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού στα ΝΑ βρίσκεται η ξακουστή «Πηή» δηλ. Πηγή, λόγω της βρύσης που υπάρχει εδώ, με το νερό της να ρέει αδιάκοπα χειμώνα, καλοκαίρι.

Από την Πηγή ξεκινά ο κατηφορικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο δίδυμο χωριό, τα Κάτω Λεύκαρα. Μόλις 1 km είναι η διαδρομή, που μπορεί ο επισκέπτης να τη διανύσει περπατητός απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο που, αν είναι μάλιστα άνοιξη, είναι καταπράσινο με λογής λογιών λουλούδια. Οι ανθισμένες μυγδαλιές το Φεβράρη και οι χρυσομηλιές τον Απρίλη δίνουν ξεχωριστή νότα στο όλο σκηνικό.

 

Στο έμπα του χωριού είναι το ξωκλήσι του Άη-Τιμόθη και πιο κάτω το μεγαλύτερο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, έξοχα δείγματα και τα δύο βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

 Το Ιερό μανδήλιο. Τοιχογραφία στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου είναι το μοναδικό απομεινάρι της « σεβασμίας Μονής του Ασωμάτου Λευκάρων». Ο βυζαντινολόγος Αθανάσιος Παπαγεωργίου χρονολογεί τη μονή αυτή το 12ον αιώνα οπότε ιδρύθηκαν , όπως αναφέρει, και πολλά άλλα μοναστήρια.

 

Από τα Λεύκαρα, παίρνοντας προς βορρά το δρόμο που οδηγεί στον Κόρνο και κατηφορίζοντας τον αγροτικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που υπάρχει αμέσως μετά την έξοδο του χωριού, σε είκοσι λεπτά με τα πόδια, αντικρύζει κανείς το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας, έξοχο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

 

Από δω μπορείς να απολαύσεις την πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Σιρκάτη με τον εντυπωσιακό βράχο του Κούρβελλου στο κέντρο.

Αρκετές αιωνόβιες ελιές, οι λεγόμενες «φραγκοελιές», επειδή υπήρχαν από τον καιρό των Φράγκων, ρίπτουν τη σκιά τους στο λιβάδι πλάι στο εκκλησάκι.

Η ανάβαση στη Σωτήρα και η θέα από την κορυφή της.

Στα νοτιοδυτικά των Λευκάρων, σε θέση επιβλητική και περίοπτη, προβάλλει ο ναΐσκος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστός με το όνομα «Σωτήρα» που έδωσε και το όνομά του στο ίδιο το βουνό. Στο ξωκλήσι αυτό οδηγά ανηφορικός δρόμος που αρχίζει από το μνημείο των πεσόντων Λευκαριτών και φτάνει στο εκκλησάκι ύστερα από πεζοπορία 20 περίπου λεπτών. Μπορεί ακόμα κανένας να φτάσει και με αυτοκίνητο σε ελάχιστα λεπτά.

H εκκλησία του Σωτήρος ανάγεται στο 14ον αιώνα και θεμελιωτής της φέρεται ο πατήρ Γαβριήλ που θεωρείται ο κτήτορας της μεγάλης εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.

Από την κορυφή της Σωτήρας μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την καταπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά του και εκτείνεται προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. 

Το τοπίο γύρω από τα Λεύκαρα είναι μεγαλόπρεπο.

Στις υπώρειες του βουνού της Σωτήρας εκτείνεται η ορεινή κοιλάδα των Λευκάρων αμφιθεατρικά, με τις κεραμιδένιες στέγες του χωριού να χρωματίζουν ευχάριστα το τοπίο.

Στα βόρεια διαγράφεται η λοφοσειρά του «κάστρου» με τις τραχιές κορυφές των γύρω λόφων και στο βάθος του ορίζοντα ανατολικά απλώνεται η θάλασσα του Κιτίου σταφταλίζοντας στο φως του ήλιου